Varför skola?

skolvaren.se diskuteras skolan och lärande på mycket spännade sätt. I ett inlägg från den 25 juli 2013 så argumenterades för att Framtidens lösningar inte hittas i backspegeln. På skolvaren.se och i denna artikel ställs frågan: Varför skola? Undertecknad skrev en kommentar som samtidigt kan anses ge en bild av undertecknads syn på lärande.

Ni skriver och undrar:
”Vi kan fortsätta prata om nationella prov, betyg, legitimation, besparingar, barngruppers storlekar, huvudmän, vad pedagoger lägger sin tid på och löner. Om en till en, att skriva sig till läsning och flippade klassrum. Men inget av detta kommer ensamt att vara lösningen till ett hållbart lärande samhälle och en ljusare framtid för våra barn. Den utmaning vi står inför kan vi endast klara om vi på allvar börjar med att fråga efter syftet; vad ska vi med skolan till?”

Bra fråga (frågor är ofta mer spännande än svar…). Det blir lätt så att vi vuxna svarar, vad vi vill att våra barn ”ska lyckas med”? Och ”lyckas med” kan självklart beskrivas och förstås på 1234 olika sätt: Kan t ex handla om att man som förälder just har en önskan om att barnen ska bli lyckliga, och att man önskar, tror och hoppas att skolan kan hjälpa till med att de inte bara ska bli lycklig, utan kanske än viktigare, bidra med just lycka och glädje genom kunskap, nyfikenhet och humor under skoltiden.

Men det borde även vara möjligt att svara på frågan, vad vi ska ha skolan till, utifrån ett samhällsperspektiv. Hur vill vi att skolan ska bidra till ett bättre samhälle? Vad är skolans roll och uppgift för skapa ett bättre samhälle. Och än bredare, vad är skolans roll och uppgift för att skapa en bättre relation mellan samhälle och natur, den så kallade miljöfrågan. Frågan om hur ett hållbart samhälle kan se ut är numera så viktig att vi inte kan ha det samhälle, och den skola, som vi är vana vid, om vi inte i skolan lär oss mer om relationen: samhälle och natur. Det skulle kunna vara ett svar på er fråga. Men jag vill nog ändå svara: skänka lycka och glädje genom kunskap, nyfikenhet och humor. Är helt övertygad om att då triggas människans helt naturliga vilja och lust att lära… http://www.ur.se/Produkter/160535-En-bok-en-forfattare-Peter-Gardenfors

Annonser

2 thoughts on “Varför skola?

  1. Ping: Därför skola: För människans naturliga lust att vilja lära | #Skolvåren

  2. Anna

    Jag vet inte hur jag råkade surfa in här. Men jag vill bara skriva att jag tror att vi föds med en lust och nyfikenhet att vilja lära. Den lusten behöver inte triggas, den finns där så länge ingen förstör den eller försöker tygla den. Jag och min partner har valt att vara hemma med våra barn och inte nyttja förskola just för att vi inte tror att de behöver lära sig att vilja lära sig. De behöver ingen läroplan och bär redan på en okuvlig lust och ett intresse. Vi låter dem utforska och lära sig i sin egen takt efter egna intressen men finns där för att förmedla de praktiska kunskaperna, vad är en kvadrat, hur stavar en till Boll osv. Skolan har inte patent på naturlig lust att vilja lära, det har vi människor haft långt innan skolan fanns.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s