Sokrates syn på lärande

Jag la den 27 juni på twitter upp ett en bild med texten: ”A cannot teach anybody anything, I can only make them think”, samt la till texten: ”Sokrates och ‘s grund (och grunden till motivation?):

Fick kommentaren: ”Socrates var ingen utbildad lärare utan filosof” från Camilla Göransson:

https://twitter.com/Dramaguitarlady/status/482415184058011648

Är lite osäker på om Camilla är lite ironisk i sin kommentar. Kommentaren födde dock en tanke om att kort utveckla Sokrates och Vygotskij tankar. Dessa herrars, som inte var utbildade lärare,  syn på kunskap och lärande passar mig. De är både inne på att kunskap inte är något man ”överför” från lärare till elev. Sokrates och Vygotskij ser inte en Sanning med stort S framför sig, utan de har en pluralistisk, sociokulturellt och kommunikativ perspektiv på lärande. Sokrates menar att svårfångade företeelser, som rättvisa, mod, frihet etc, är extra intressant att samtala om eftersom sökandet efter dessa egenskaper formar oss som människor och medborgare.

Likaså känner jag igen Sokrates tankar som verksam coach, eftersom professionell coaching utgår från Sokrates vilja att fråga. Det är ganska lätt att se vilka lärare som har en ”frågande” coachande stil i klassrummet. Mer om detta i min text Pedagogiskt ledarskap: bit.ly/synpalarande.

Ser senare att Camilla berättar vad jag egentligen menar:

https://twitter.com/Dramaguitarlady/statuses/482474045427159040

vilket kastar mig tillbaka till en liknande diskussion med 130 inlägg (sammanfattning) som började med följande bild av Lotta Karlsson (@frokenFlipp):

Strong teachers...

Strong teachers…

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s