Digitala infödingar

…Döm då om min förvåning när jag under Bett 2017 fick höra inte mindre än två av varandra oberoende forskare inom området digitalisering av skolan nämna just Digital Natives som en bakgrundsförklaring till att lärarutbildningarna i Norden har svårt att klara av att ändra på sin utbildning så att den passar dagens förväntningar på en nyexaminerad lärares förmågor och kompetenser.
Man förklarade helt enkelt att lärarutbildare anser att det är svårt, men också inte så nödvändigt, då de unga lärarstudenterna är digitala infödingar som redan kan det där med ”data”. Vilken rappakalja! Vi som jobbar med skola vet att det på intet sätt är en garanti att våra elever eller unga lärarstudenter har någon som helst digital baskunskap. De kan googla, spela och lite till. Men de har inte work skills.

Det finns bra nätkurser inom IKT-området, som till exempel ”Digitala medier och lärande” (15 hp), ”Bibliotek i nätverkssamhället” (15 hp) och ”Utbildningsbibliotek, IKT och nya medier” (7,5 hp) som är helt frivilliga för lärarstudenter. Som tyvärr få lärarstudenter går! Borde något av detta vara obligatoriskt?

I förlängningen av diskussion kring om vi har att göra med digitala infödingar eller ej i skolan kom vi i twitterdiskussionen in på kollaborativ undervisning (och lärande?), om detta var bra eller dåligt, har också diskuterats.

Det är rätt svårt att hitta rätt ord för att beskriva hur långt en person, en grupp, har kommit i den digitala utvecklingen, samt hur långt den kollaborativa undervisningen och lärandet kommit. Ett sätt konkret se hur lång någon kommit rörande samarbete över nätet skulle kanske vara att se om (hur ofta) hon/han redigerat artiklar på Wikipedia. Har man redigerat artiklar på Wikipedia, inom eller utanför skolan, så har man fått ”känna på” kollaborativt lärande, dvs känna på hur andra kommenterar ens egna justeringar och ändringar. Och har man ”fått igenom” ett antal texter på Wikipedia så skulle man kunna kallas ”digital inföding” (vi skulle kanske kunna börja med att justera texten som beskriver just kollaborativt lärande (om vi nu inte finner den tillfyllest), eller skapa en helt ny artikel som beskriver ”kollaborativ undervisning”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s